IJsland

 

  Dinsdag 19 augustus:  

 

 

 

Bussum - Amsterdam - Keflavik - Reykjavik

 

 

Dinsdagochtend om 10.10u stond de taxi voor de deur. Thijmen vond dit natuurlijk al fantastisch. Nog snel even de bibliotheekboeken inleveren en ons daarna naar station Naarden-Bussum laten brengen. Naarden-Bussum is één van de weinige stations zonder lift en dat is niet handig als je met twee volwassenen bent om drie zware flight-bags, een buggy, een te zware foto-tas, een rugzak, een baby en een wegsprintende kleuter naar een ander perron te brengen.

Vanaf Naarden-Bussum was het een half uurtje met de trein naar Schiphol. Het vliegtuig vertrok pas om 14.00u, dus we waren mooi op tijd.

We vlogen met Iceland Air (niemand spreekt dat zo mooi uit als Thijmen) en hadden een goede vlucht.

Op de luchthaven van Keflavik kregen we voor het eerst te maken met de aparte manier van de IJslandse dienstverlening. Zo ongeveer alle Europese vluchten naar IJsland komen rond dezelfde tijd aan. En alleen de IJslanders op die vluchten hebben Kronen op zak, dus deze moeten massaal gehaald worden. Gouden business dus voor de IJslandse bankwereld die daarvoor maar liefst één loket en één pin-apparaat beschikbaar hebben gesteld. Bij de pinautomaat stond dan ook een enorme rij van toch vooral semi-bejaarde toeristen die in grote groepen reizen en voor wie het pinnen de enige individuele activiteit van de vakantie is. En net met dat pinnen heeft deze giro-cheque generatie niet al te veel ervaring. Daarbij komt dan nog dat de pinautomaat in vloeiend IJslands vraagt hoeveel van het pensioen in Kronen moet worden omgezet.

Kortom: we hebben een tijdje moeten wachten voor we geld konden opnemen. Maar niet getreurd: met Thijmen hebben we onze eigen entertainer bij ons! Deze keer een act met rolstoel.  Thijmen zag de rolstoel staan en ging daar lekker in zitten. Maar stilzitten is natuurlijk niet zo leuk, dus al snel gingen de handen naar de wielen en croste Thijmen als een volleerd rolstoelbasketballer door de aankomsthal. En waar hij ook reed, de mensen stapten met een 'ach gut, wat zielig'-blik voor hem opzij. En wat doe je dan als opvoedkundig zeer verantwoorde ouders: je laat zo'n jongen even lekker uitrazen!!

 

Vanaf het vliegveld zijn we met de taxi naar het camperverhuurbedrijf gegaan. Wat direct opviel was dat de taxichauffeur erg goed engels sprak. En dan bedoelen we UK-engels, geen USA-engels. Dat was ook niet zo verrassend als je hoorde hoe de taxichauffeur tekeerging over alles uit Amerika (dus Jeroen voelde zich gelijk thuis).

Ander gespreksonderwerp: de belachelijke verkeerscontroles. We hebben gelijk een aantal plaatsen doorgekregen waar regelmatig wordt gecontroleerd, dus dat was wel weer handig.

 

Bij de camperverhuurder was het aardig druk. Het was de eerste dag van het laagseizoen, dus er waren meer mensen op het idee gekomen om nu een camper te huren.

Na een uurtje uitleg over onze camper (een tweedehandsje uit Canada) konden we dan eindelijk echt op weg. Te laat om nog uitgebreid boodschappen te doen, maar gelukkig was er nog wel een lokale supermarkt open voor de eerste levensbehoeften.

 

 

Daarna op weg naar ons eerste overnachtingadres, camping Laugardalur in Reykjavik. De camping was gelukkig gemakkelijk te vinden en plaats was er nog genoeg. Na nog een rondje over de camping te hebben gewandeld en de tassen uitgepakt en camper ingeruimd te hebben was het tijd voor onze eerste nacht in IJsland. Nog wel wat vreemd, want het bleef nog erg lang licht, maar we waren allemaal zo moe dat we snel in slaap gevallen zijn. Thijmen boven bij Corianne en Tobias beneden bij Jeroen.

     
    Woensdag 20 augustus >>