IJsland

 

  Donderdag 21 augustus:  

 

Reykajvik - Geysir - Hella

 

Vandaag zijn we dan echt op pad gegaan. De camper rijdt gelukkig prima, trekt lekker fel op en is tijdens het rijden comfortabel. Het is erg leuk dat Thijmen en Tobias direct achter ons zitten en Thijmen vindt het fantastisch dat hij een groot raam aan zijn kant heeft en ook naar voren naar buiten kan kijken.

De wegen waren vandaag prima, zeker zolang we op hoofdweg 1 zaten was het erg goed.

Hoewel het vandaag grotendeels bewolkt was, kon je al wel zien hoe mooi het licht op IJsland het grootste deel van de dag is. Vandaag hebben we ook wat regen gehad, maar daarop volgde al weer snel wat zon, zodat we ook onze eerste IJslandse regenboog hebben gezien.

Op verschillende plaatsen langs de weg waren de eerste tekenen van geothermale activiteit te zien: prachtig gekleurde heuvels en opstijgende waterdampen.

 

Onze eerste wat langere stop hebben we gemaakt bij het Kerið kratermeer. Jeroen leefde zich daar natuurlijk gelijk uit. Thijmen vond het zo lang duren dat hij zijn eigen camping begon te bouwen. Het is ook wel even wennen voor Thijmen: hij ziet zulke mooie mogelijkheden om te klauteren of te glijden, maar dat is hier allemaal een beetje te gevaarlijk. Gelukkig past hij zich snel aan en ziet andere mogelijkheden om zich te vermaken.

Tobias vindt alles goed, zolang hij maar in de draagzak zit en lekker om zich heen kan kijken.

 

Na het meertje bezocht te hebben gingen we op pad naar de Bruarfoss. Volgens de Dominicus-gids (een echte aanrader) was daar een mooie wandeling mogelijk. Voor ons gelijk een manier om te kijken hoe dat nu precies zou gaan, zo wandelen met z’n viertjes. Tobias ging in de buikdrager en Thijmen mocht zelf lopen. Voor de zekerheid hadden we voor hem wel de rugdrager meegenomen. Dat bleek niet nodig: Thijmen vond het geweldig om zelf te stappen: vooral de smalle paadjes door de struiken. We moesten hier vaak één voor één door om voorzichtig de takken opzij te duwen. Thijmen riep dan “Takalarm!” naar degene die achter hem liep.

 

Tijdens de wandeling hebben we ook nog een smal stroompje overgestoken, waarbij Thijmen Corianne goed heeft geholpen.

De Bruarfoss vonden we allemaal erg mooi en ook de wandeling was prachtig. Het weer was wel dreigend, maar gelukkig is het vrijwel droog gebleven tijdens onze wandeling.

Vanaf Bruarfoss zijn we doorgereden naar Geysir. Dit was voor Thijmen een hele belevenis. Hoewel we de Geysir zelf niet hebben zien spuiten, was de Stokkur er vlakbij vooral voor Thijmen al imposant genoeg. Hij vond het geweldig om zo dicht mogelijk bij het touw te komen om vervolgens als het water omhoog spuit hard weg te rennen.

De laatste stop van de dag was bij Gulfoss. Gladde houten paadjes leiden naar een uitzichtpunt, waarvandaan je mooi kunt zien hoe de rivier zich in twee etappes naar beneden stort.

 

Vanaf Gulfoss naar Hella werd hard aan de weg gewerkt. Hierdoor kregen we voor het eerst te maken met onverharde wegen. Gelukkig was het erg rustig en konden we alle tijd nemen. Zo konden we de diepste kuilen in ieder geval ontwijken.

Op de camping in Hella stonden al redelijk wat campers. Vooral Duitsers, die natuurlijk allemaal in hun eigen verscheepte camper rijden. Dit betekende wel dat we niet over elektriciteit konden beschikken, want hoewel onze oosterburen als één gemütliche gemeinschaft bij elkaar stonden, hadden ze wel via honderden meters verlengsnoer alle beschikbare stopcontacten in gebruik.

     
<< Woensdag 20 augustus   Vrijdag 22 augustus >>