IJsland

 

  Vrijdag 22 augustus:  

 

Hella - Landmannalaugar - Hella

 

Vandaag zijn we met de bus naar Landmannalaugar gegaan. Achteraf bezien had het wellicht ook met onze camper wel gelukt, maar je loopt dan wel wat extra risico in verband met de beperkte geldigheid van de verzekering. Dan zit je in de bus toch relaxter, al blijft het wennen dat je niet even kunt stoppen op een mooie plaats.

Zo'n bus rijdt trouwens flink door op de onverharde wegen. Ik zou er niet graag één tegenkomen in mijn onverzekerde huurauto. Je merkt wel dat je op hogere snelheden minder last hebt van alle ribbels in de weg, dus we moeten de volgende keer met de camper ook maar wat meer doorrijden.

Wel apart: een bus vol alternativo's die grotendeels naar Landmannalaugar gaan voor meerdaagse trektochten en daar komen wij aan met een 3-jarige en een baby. Je merkt wel dat iedereen dan erg behulpzaam is bijvoorbeeld als Doordat we helemaal achterin de bus zaten had Tobias de ruimte om lekker te gaan liggen. Hij vond het dan prachtig om naar buiten te kijken en heeft zelfs nog geslapen!

Thijmen vond het prachtig toen we met de bus door het water moesten gaan. Dat was trouwens al vlak bij de eindbestemming en menige niet 4x4 werd voor het riviertje geparkeerd, waarna de laatste honderden meters te voet werd afgelegd.

Bij de eindbestemming waren wel wat voorzieningen. Thijmen moest natuurlijk gelijk weer plassen en Tobias kon ook gemakkelijk verschoond worden. Let wel: we zeggen gemakkelijk, maar het gaat natuurlijk gewoon op de grond van een douche/toilet-gebouw. In ieder geval schoon, droog, uit de wind en ruimte genoeg, veel meer heb je toch niet nodig.

We hadden geen tijd om een uitgebreide wandeling te gaan maken, omdat we anders de bus terug zouden missen, maar toch wel even de tijd voor wat korte verkenningen. Dan merk je wel dat alles is gericht om lange, meerdaagse wandelingen: korte wandelingen zijn niet uitgezet.

Volgens ons is hier veel te verbeteren door twee zaken aan te passen: de tijd tussen aankomst en vertrek van de bus net iets langer te maken en duidelijk gemarkeerde korte wandelingen uit te zetten. Als dagtrip maakt dat het een stuk interessanter.

Viel het dan tegen? Nee, de omgeving is prachtig. Schitterend gekleurde bergen, een mooi stroompje, waarin zelfs gezwommen werd (ondanks waarschuwingen voor xxx) en mooie plekjes om te zitten en van al dat moois te genieten.

Op de terugweg met de bus hebben we nog een opstopping gehad van een half uur. File? Nee, zelfs na een half uur stonden er pas drie auto's achter onze bus. Maar de weg was tijdelijk afgezet voor één of andere rally (thuis nog even opgezocht: bleek de 29th International Icelandic Rally of Reykjavik Rally te zijn).

 

Maar er waren wel meer events waar wij niet van op de hoogte waren. Toen we terug kwamen op de camping stond deze helemaal, en dan bedoelen we ook HELEMAAL, vol. Op alle grasvelden was dubbel geparkeerd en ook onze camper bleek behoorlijk ingebouwd. Gelukkig was het enige tussen onze camper en de weg van de camping af de luifel van een andere camper. Deze kampeerder legde uit dat er in het weekend een grote boerenlanddag was, waar behoorlijk wat volk op afkwam. Onze camping zat tegen het festivalterrein aan, dus was zeer gewild bij de IJslandse boeren. Hoewel deze IJslander uiterst vriendelijk was, gaf hij aan er weinig voor te voelen om zijn luifel af te breken, maar hij zou er wel voor zorgen dat een paar van zijn mede-boeren hun kampeermiddel verplaatsten, zodat we zaterdagmorgen wel een andere uitgang konden nemen. Toen we gingen slapen was er nog niets veranderd....

 

     
<< Donderdag 21 augustus   Zaterdag 23 augustus >>